E-id: online identificatie

De Europese eIDAS verordening (electronic identification and trust services) heeft als doel om ervoor te zorgen dat:

 • Bedrijven en personen zichzelf online kunnen identificeren in elk land binnen de EU;
 • Er een Europese markt ontstaat waar partijen zorgeloos en rechtsgeldig berichten, documenten en transacties kunnen uitwisselen, verzegelen en ondertekenen.

Om de veiligheid, betrouwbaarheid en legaliteit van bovenstaande diensten te borgen, heeft de EU strikte kaders en richtlijnen opgesteld. Alleen partijen die zich tot op het hoogste niveau certificeren, kunnen rechtsgeldig oplossingen voor digitale handtekeningen en online identificatie aanbieden. In dit artikel gaan we dieper in op het online identificeren van bedrijven en personen: het eID.

Een blije klant die zijn gezicht ondertekent terwijl hij een online KYC-check ondergaat
Een blije klant die zijn gezicht ondertekent terwijl hij een online KYC-check ondergaat

Wat is eID (electronic identification)?

Online identificatie (eID) geeft personen de mogelijkheid om hun identiteit op een veilige en betrouwbare manier te delen met bedrijven, organisaties en overheden. Zo kunnen personen op gecontroleerde wijze toegang krijgen en gebruik maken van online diensten in elk land binnen de EU. Enerzijds wordt er niet meer data over de persoon verzameld dan strikt noodzakelijk is om een transactie te maken, terwijl de persoon anderzijds volledig toerekeningsvatbaar is voor zijn of haar handelen.

Overweegt u AbSign als uw partner voor digitale handtekeningen & online identiteitsverificatie?

Wat zijn de voordelen van eID voor bedrijven en organisaties?

Als bedrijf of organisatie is het van groot belang dat u uw klanten, partners en stakeholders op betrouwbare wijze kunt identificeren. De wet- en regelgeving verandert echter zo snel op dit gebied dat u veelal het risico loopt onrechtmatig te werken, niet meer up-to-date te zijn of andere fouten te maken. Daarnaast brengt het identificeren van klanten, partners en stakeholders vaak een enorme administatieve last met zich mee. Het werken met een betrouwbare oplossing voor online identificatie (eID) geeft daarom de volgende voordelen:

 • U kunt op betrouwbare en rechtsgeldige wijze al uw belangrijke klanten, partners en stakeholders identificeren binnen elk land van de EU;
 • U verlaagt drastisch uw administatieve lasten;
 • U verhoogt de snelheid waarmee u klanten aan zich kunt binden, aangezien ze zichzelf vanaf elke locatie en op elk tijdstip kunnen verifieren;
 • U verbetert de klantervaring, aangezien identificatie middels eID zeer gebruiksvriendelijk werkt;
 • U werkt volgens de normen van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In het Engels wordt deze de general data protection regulation (GDPR) genoemd;
 • U werkt volgens de normen van het AML/AMLD (anti-money laundering directive). Op die manier voorkomt u online fraude;
 • U werkt volgens de normen van het PSD2 (payment service directive). Ook hier voorkomt u online fraude mee.

Hoe werkt de eID oplossing van AbSign?

AbSign is volledig gecertificeerd om een eID oplossing aan te bieden volgens de richtlijnen en kaders van de eIDAS verordening. Daarmee bent u in elk land van de EU verzekerd van een betrouwbare en rechtsgeldige methode voor online identificatie. Hieronder lichten wij toe hoe onze eID oplossing, de zogeheten online know your customer (KYC) check, werkt.

1. Scan ID-document

 • Uw klant scant de voor- en achterzijde van een identiteitsbewijs met de camera van een smarthpone, tablet of laptop;
 • De foto’s worden algoritmisch vergeleken en geanalyseerd in een internationale database. Daarmee stelt u de authenticiteit van het document vast;
 • Wij adviseren altijd om de scan te gebruiken in combinatie met een video-opname, aangezien dit het ID document koppelt aan een fysiek persoon.

2. Video-opname

 • U klant maakt een video-opname van zijn of haar gezicht. Deze opname wordt automatisch vergeleken met het identiteitsdocument;
 • Video-opnames zijn zeer moeilijk te vervalsen en daarmee een veilige manier om een identiteit online te verifieren;
 • U kunt eventueel een extra veiligheidslaag toevoegen door de klant real-time een woord uit te laten spreken of een handeling uit te laten voeren.

3. Fysieke controle

 • U kunt optioneel de online KYC check laten controleren door een opgeleid professional;
 • Deze optie is met name geschikt voor bedrijven en organisaties die gevoelig zijn voor witwas- en fraudepraktijken;
 • Met deze optie werkt u volgens de normen van het AML/CFT (anti-money laundering/countering the financing of terrorism).

Let op: kies altijd voor een aanbieder van eID oplossingen die werkt volgens de richtlijnen en kaders van eIDAS (wet- en regelgeving EU). Hoewel een niet-gecertificeerde aanbieder mogelijk hoge standaarden op het gebied van veiligheid hanteert, kunnen zij nooit volledige rechtsgeldigheid garanderen in Nederland en de Europese Unie.

Bent u overtuigd van AbSign als uw partner voor online identiteitsverificatie?

Waarom kiezen voor AbSign als partner voor uw eID oplossing?

 • Veiligheid: wij hanteren de nieuwste standaarden op het gebied van veiligheid en versleuteling en zijn tot op het hoogste niveau gecertificeerd onder de strikte wet- en regelgeving van de Europese Unie;
 • Totaaloplossing: u kunt de online KYC checks makkelijk combineren met onze overige diensten op het gebied van digitale handtekeningen. Wij zijn momenteel de enige partij in Nederland die alle services onder de eIDAS verordening (wet- en regelgeving van de EU) veilig en rechtsgeldig aanbiedt;
 • Integratie: wij integreren kosteloos met alle softwarepakketten die u momenteel gebruikt in uw bedrijfsvoering. Op die manier hoeven uw medewerkers geen aanpassingen te maken in hun huidige workflow, terwijl u toch gebruik kunt maken van onze diensten;
 • Ervaring: AbSign heeft ruim 10 jaar ervaring met klanten over de hele wereld. In deze jaren hebben meer dan 5 miljoen mensen onze dienst gebruikt, zijn er meer dan 30 miljoen documenten rechtsgeldig verzegeld en hebben we meer dan 7 miljoen contracten digitaal ondertekend.

Contact

Bent u op zoek naar een gecertificeerde aanbieder voor uw eID oplossing? Wilt u meer weten over onze online KYC check? Neem dan meteen contact op.

AbSign is dé totaaloplossing voor digitale handtekeningen, online identificatie (KYC) en overige vertrouwensdiensten. Wij hebben ruim 10 jaar ervaringen met klanten over de hele wereld en zijn volledig rechtsgeldig binnen en buiten de EU.