Introductie eIDAS:
De 5 digitale vertrouwensdiensten van de EU

Introductie eIDAS:
De 5 digitale vertrouwensdiensten van de EU

Introductie

Wilt u zonder zorgen en met juridische geldigheid zakelijke transacties uitvoeren binnen en buiten de EU? Of wilt u de veiligheid en efficiëntie van uw bedrijf of organisatie verbeteren? Misschien wilt u gewoon een fantastische digitale gebruikerservaring bieden aan uw belangrijke klanten, partners en stakeholders? Goed nieuws, want dit alles is mogelijk dankzij de eIDAS-verordening. Dit is het Europese raamwerk voor elektronische identificatie en zakelijke transacties.

Op de Engelstalige website van de Europese Commissie vindt u veel informatie over eIDAS. Op deze pagina hebben we deze informatie voor u samengevat, zodat u op een gemakkelijke manier kennis kunt maken met de digitale vertrouwensdiensten van de EU. Pak gerust een kopje koffie of thee, want de totale leestijd bedraagt ongeveer 14 minuten.

Wat is de eIDAS verordening?

eIDAS staat voor “electronic Identification, Authentication & Trust Services”. Het is een Europese verordening die bedrijven, organisaties en overheden helpt om makkelijker, sneller en veiliger met elkaar te communiceren en samen te werken. Digitale transacties en interacties zijn volledig rechtsgeldig en onafhankelijk van het Europese land waarin ze plaatsvinden. eIDAS is het belangrijkste onderdeel van de digitale agenda van de EU, omdat het digitale veiligheid en innovatie tussen alle lidstaten van de EU bevordert.

Wist u dat sinds 2018 organisaties met een publieke functie wettelijk verplicht zijn om elektronische identiteiten die zijn aangemaakt onder de kaders en richtlijnen van eIDAS te erkennen en toe te staan?

Welke vertrouwensdiensten biedt eIDAS aan?

De Europese Unie streeft ernaar om bedrijven en individuen in staat te stellen zich makkelijk en betrouwbaar te identificeren, zodat ze veilig en wettelijk met elkaar kunnen communiceren en handelen. Denk hierbij aan handel, zakelijke transacties en het uitwisselen van vertrouwelijke of gevoelige informatie. Om dit te bewerkstelligen heeft de EU strenge wetten en regels opgesteld, naast kaders en richtlijnen waar bedrijven, organisaties en overheden aan moeten voldoen. De eIDAS-verordening omvat al deze aspecten en bestaat uit vijf oplossingen die in de praktijk vaak complementair worden ingezet.

eID

eID min

Met eID kunnen bedrijven en consumenten zich identificeren (identificatieproces) en aantonen dat ze daadwerkelijk zijn wie ze beweren te zijn (authenticatieproces). Dit maakt het gemakkelijker voor hen om toegang te krijgen tot diensten en zakelijke transacties uit te voeren.

Lees meer over eID

eSignature

eSignature1 min

Met een eSignature geeft iemand elektronisch aan dat hij of zij akkoord gaat met de inhoud van een document of set gegevens. Gekwalificeerde eSignatures hebben dezelfde juridische geldigheid als handgeschreven handtekeningen.

Lees meer over eSignature

eSeal

eSeal1 min

Een elektronisch zegel (eSeal) is vergelijkbaar met een stempel die wordt gebruikt op een document om ervoor te zorgen dat het niet is gemanipuleerd en om te controleren waar het vandaan komt.

Lees meer over eSeal

eTimestamp

eTimestamp min

Een elektronische tijdstempel (eTimestamp) geeft bewijs dat een document op een specifiek moment in de tijd heeft bestaan.

Lees meer over eTimestamp

eDelivery

eDelivery min

eDelivery is een dienst die bedrijven in staat stelt om elektronisch gegevens te verzenden en te ontvangen. Het biedt bewijs van het verzenden en ontvangen van de gegevens en beschermt ook tegen het risico van verlies, diefstal, schade of ongeautoriseerde wijzigingen.

Lees meer over eDelivery

Belangrijk om te weten: alleen Trust Service Providers (TSP’s) mogen digitale vertrouwensdiensten aanbieden die vallen onder de eIDAS-verordening en daarmee rechtsgeldig zijn. Deze TSP’s moeten voldoen aan strenge veiligheids- en selectiecriteria van de EU en worden jaarlijks geïnspecteerd om de veiligheid van uw data en transacties te waarborgen. Om er zeker van te zijn dat uw digitale handtekeningen en andere vertrouwensdiensten volledig voldoen aan de wet- en regelgeving van de EU, is het belangrijk om altijd te controleren of uw aanbieder volledig gecertificeerd is.

Wat zijn de voordelen van eIDAS?

Het gebruik van digitale handtekeningen en andere vertrouwensdiensten die onder de Europese eIDAS verordening vallen, kan uw bedrijf of organisatie aanzienlijke voordelen bieden. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende voordelen. Als u specifiek wilt weten wat eIDAS voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen. Daarnaast adviseren wij ook om de Engelstalige handout van de Europese Commissie te downloaden, waarin zij goed uitleggen wat de voordelen van eIDAS zijn voor uw bedrijf of organisatie.

Interoperabiliteit

Interoperabiliteit

In de EU erkennen lidstaten elkaars eID’s en verzekeren ze elkaar van de authenticiteit en veiligheid ervan. Dit vereenvoudigt de handel en transacties tussen landen en maakt het gemakkelijker voor bedrijven en personen om zaken te doen.

Rechtsgeldigheid

Rechtsgeldigheid1 min

Het gebruik van digitale vertrouwensdiensten stelt u in staat om onafhankelijke certificaten te genereren voor alle belangrijke bedrijfsprocessen, zoals klantidentificatie, handtekeningen, zakelijke transacties, documentbeveiliging en gegevensuitwisseling. Deze certificaten zijn gegarandeerd rechtsgeldig in elke rechtbank van alle EU-lidstaten.

Administratie

Administratie1 min

Door het verminderen van administratieve processen binnen uw organisatie kunt u aanzienlijk besparen op kosten en de snelheid van uw bedrijfsvoering aanzienlijk verhogen.

Gebruikerservaring

Gebruikerservaring1 min

Door klanten, partners en stakeholders in staat te stellen om zich vanaf elke locatie en op elk gewenst moment te identificeren en zaken met u te doen, wordt de gebruikerservaring significant verbeterd en wordt de klanttevredenheid aanzienlijk verhoogd.

Veiligheid

Veiligheid min

Als u werkt met oplossingen binnen eIDAS, kunt u er zeker van zijn dat u en uw organisatie altijd werken volgens de nieuwste en meest veilige digitale technieken. Deze technieken worden niet beheerd door slechts één bedrijf, maar worden onderhouden en doorontwikkeld door een collectief netwerk van organisaties die werken volgens de kaders en richtlijnen van eIDAS.

Transparantie

Transparantie min

eIDAS biedt kaders en richtlijnen voor duidelijke en toegankelijke vertrouwensdiensten die samenkomen in een centraal framework. Dit maakt de onderliggende technologie transparanter en geeft IT-specialisten en beveiligingsdeskundigen de mogelijkheid om het framework voortdurend te verbeteren en verder te ontwikkelen.

Bent u geïnteresseerd om aan de slag te gaan met de digitale vertrouwensdiensten van de EU?

Wat is eID?

eID is een tool met vele toepassingen, waaronder zowel zakelijke transacties tussen bedrijven als tussen bedrijven en consumenten. Een van de voordelen van eID is dat het bedrijven in staat stelt om grondiger identiteitscontroles uit te voeren op hun klanten en partners. Deze functie is met name handig bij transacties met beperkte goederen zoals alcohol, of bij transacties met een hoge waarde, zoals de verkoop van kunstwerken of grote geldtransfers. Bovendien stelt eID bedrijven in staat om uit te breiden naar andere EU-landen door betrouwbare identificatie van klanten en partners over grenzen heen te bieden.

Hoe werkt eID?

Scan ID

KYC scan

Uw klant kan met behulp van de camera van een smartphone, tablet of laptop de voor- en achterkant van een identiteitsbewijs scannen. De foto’s worden vervolgens geanalyseerd en vergeleken met een internationale database om de authenticiteit van het document vast te stellen. We raden altijd aan om de scan te combineren met een video-opname, omdat dit het identiteitsdocument koppelt aan een fysiek persoon.

Video Opname

KYC video

Uw klant kan een video-opname maken van zijn of haar gezicht, welke vervolgens automatisch wordt vergeleken met het identiteitsdocument. Door het gebruik van video-opnames wordt de kans op vervalsing aanzienlijk verkleind en wordt een veilige methode geboden om identiteiten online te verifiëren. Om de veiligheid nog verder te vergroten, kunt u ervoor kiezen om de klant in real-time een woord te laten uitspreken of een bepaalde handeling te laten uitvoeren.

Fysieke Check

KYC fysieke controle

Als bedrijf kunt u ervoor kiezen om uw online KYC-check te laten controleren door een deskundige professional. Dit is vooral handig voor bedrijven en organisaties die gevoelig zijn voor witwas- en fraudepraktijken. Met deze optie voldoet u aan de normen van AML/CFT (anti-money laundering/countering the financing of terrorism).

Wat zijn de voordelen van eID?

Het identificeren van klanten, partners en stakeholders vaak een enorme administratieve last met zich mee. Een betrouwbare oplossing voor online identificatie (eID) biedt daarom de volgende voordelen:

Internationaal

Interoperabiliteit

U kunt op een betrouwbare en wettelijk erkende manier al uw belangrijke klanten, partners en stakeholders identificeren in alle EU-landen.

Tijd & Geld

Vertrouwen min

U vermindert de administratieve taken aanzienlijk en verhoogt u de snelheid waarmee u klanten kunt aantrekken. Klanten kunnen zich namelijk op elk moment en vanaf elke locatie identificeren, waardoor de verificatie sneller verloopt.

Veiligheid

Veiligheid min

Uw bedrijf voldoet aan de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), ook wel bekend als de general data protection regulation (GDPR) in het Engels. Daarnaast implementeert u ook de vereisten van de anti-money laundering directive (AML/AMLD) en de payment service directive (PSD2) om online fraude te voorkomen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van eID voor uw organisatie?

Wat is eSignature?

Een elektronische handtekening (eSignature) is de digitale variant van een geschreven handtekening. Personen gebruiken een eSignature om in te stemmen met de inhoud van berichten, documenten of transacties. eSignatures worden ontwikkeld en uitgegeven onder de Europese eIDAS-verordening en zijn daarom erkend in alle landen van de EU. Er zijn drie verschillende soorten elektronische handtekeningen te onderscheiden:

Simpel

eSignature Simpel min

De makkelijkste en snelste manier om een handtekening te plaatsen. Aangezien de identiteit van de ondertekenaar niet apart wordt geverifieerd, heeft deze optie een lagere juridische waarde.

Geavanceerd

eSignature Geavanceerd min

De identiteit van de persoon die tekent wordt geverifieerd en de handtekening wordt specifiek gekoppeld aan het bijbehorende bericht, document of transactie. Dit is de meest populaire vorm van eSignature, omdat het zowel betrouwbaar als gebruiksvriendelijk is.

Gekwalificeerd

eSignature Gekwalificeerd min

De veiligste optie is om een Trusted Service Provider te gebruiken. Dit is een neutrale en gelicenseerde partij die de handtekening maakt en de identiteit van alle betrokken personen verifieert. Met gekwalificeerde handtekeningen heeft deze methode dezelfde juridische waarde als een traditionele ‘natte’ handtekening.

Wat zijn de voordelen van eSignature?

Met een digitale handtekening kunt u de veiligheid en betrouwbaarheid van uw digitale communicatie met klanten en externe partijen waarborgen. Het gebruik van eSignature-oplossingen biedt direct voordelen, zoals:

Rechtsgeldigheid

Rechtsgeldigheid1 min

Met gekwalificeerde eSignatures krijgt een document dezelfde juridische waarde als een traditionele ‘natte’ handtekening. Dit zorgt voor het hoogste niveau van rechtsgeldigheid in alle landen van de Europese Unie.

Administratie

Administratie1 min

Door het gebruik van digitale handtekeningen is het niet meer nodig om fotokopieën van documenten en transacties te maken, deze heen en weer te mailen naar alle betrokken partijen, of mensen fysiek uit te nodigen op uw locatie. Hierdoor worden de administratieve lasten aanzienlijk verlaagd.

Betrokkenheid

Vertrouwen min

Met digitale handtekeningen kunt u alle benodigde partijen tegelijkertijd vragen om hun handtekening te plaatsen op belangrijke documenten. Hierdoor heeft u overzicht over welke partijen de documenten hebben geopend, gelezen en waar nodig ondertekend. Dit geeft u de controle over uw processen, versnelt transacties binnen uw bedrijf of bedrijfsketen en zorgt uiteindelijk voor snellere betalingen.

Veiligheid

Veiligheid min

Een complete oplossing voor digitale handtekeningen biedt zowel vertrouwen als veiligheid. Hierbij wordt zowel de identiteit van de ondertekenaars als het ondertekende document gekoppeld aan de geplaatste handtekening. Dit vergroot het vertrouwen van alle betrokken partijen in de transactie.

Gebruikerservaring

Gebruikerservaring1 min

Een totaaloplossing voor digitale handtekeningen zorgt voor een positieve klantervaring, omdat het enorm gebruiksvriendelijk is voor uw klanten, partners en stakeholders. Zij kunnen uw belangrijke documenten op elk gewenst moment en vanaf elke locatie ter wereld ondertekenen, zonder dat ze aparte software of apps hoeven te downloaden.

Milieu

Milieu

Digitale handtekeningen verminderen het aantal benodigde prints drastisch. Hierdoor heeft u een kleinere ecologische voetafdruk en komt u dichter bij een papierarme werkomgeving.

Heeft u behoefte aan een eSignature oplossing voor uw organisatie?

Wat is eSeal?

Met een eSeal-oplossing kunt u al uw belangrijke berichten, documenten en transacties waarmerken en verzegelen. Hiermee waarborgt u de integriteit van de inhoud en stelt u de rechtsgeldigheid ervan veilig. Een eSeal is altijd gekoppeld aan een rechtspersoon, waarmee uw bedrijf of organisatie een authenticiteitskenmerk kan uitgeven voor al uw belangrijke documenten, formulieren, berichten en transacties. Deze eSeals zijn ontwikkeld en uitgegeven volgens de Europese eIDAS-verordening en hebben rechtsgeldigheid in alle EU-landen. Er zijn drie verschillende soorten elektronische zegels beschikbaar:

Simpel

eSeal Simpel min

Een snelle en gemakkelijke manier om een bericht, document of transactie te koppelen aan uw bedrijf of organisatie. Aangezien de identiteit van uw bedrijf of organisatie niet apart wordt geverifieerd, heeft het een lagere juridische waarde.

Geavanceerd

eSeal Geavanceerd min

Met geavanceerde eSeals kunnen de identiteit van een of meerdere rechtspersonen die handelen namens uw bedrijf of organisatie worden geverifieerd. Dit zorgt ervoor dat het echtheidskenmerk van uw bedrijf of organisatie wordt gekoppeld aan de betreffende berichten, documenten of transacties. Geavanceerde eSeals zijn zeer populair, omdat ze zowel betrouwbaar als gebruiksvriendelijk zijn.

Gekwalificeerd

eSeal Gekwalificeerd min

U gebruikt een neutrale en gelicenseerde partij (Trusted Service Provider) die verantwoordelijk is voor het waarmerken van uw belangrijke documenten en het verifiëren van de identiteit van de betrokken rechtspersonen. Dit is de meest veilige optie, omdat gekwalificeerde eSeals dezelfde juridische waarde hebben als echtheidskenmerken die worden uitgegeven door bevoegde partijen, zoals notarissen.

Wat zijn de voordelen van eSeal?

Met een elektronische zegel wordt de echtheid van alle belangrijke berichten, documenten en transacties die u namens uw bedrijf of organisatie uitgeeft, gewaarborgd en voorzien van een echtheidskenmerk. Een eSeal-oplossing levert de volgende voordelen op:

Efficiënt

Administratie1 min

Door gebruik te maken van gekwalificeerde eSeals, kunt u niet alleen uw administratieve lasten verminderen, maar ook de processen binnen uw organisatie versnellen. Bevoegde rechtspersonen kunnen gemakkelijk en betrouwbaar berichten, documenten en transacties waarmerken en verzegelen.

Rechtsgeldig

Rechtsgeldigheid1 min

Gekwalificeerde eSeals hebben dezelfde juridische waarde als een bedrijfsstempel die met de hand is gezet en bieden het hoogste niveau van rechtsgeldigheid in alle EU-landen. Dit betekent dat ze voldoen aan de vereisten voor juridische geldigheid in de Europese Unie.

Gebruiksvriendelijk

Gebruikerservaring1 min

Door het gebruik van eSeals kunt u niet alleen uw identiteit en rol tegenover klanten, partners en stakeholders valideren, maar u geeft hen ook de zekerheid dat de integriteit van uw communicatie en documentatie is gewaarborgd. Dit vergroot het vertrouwen in uw bedrijf of organisatie en maakt het gemakkelijker om zaken met u te doen.

Veilig

Veiligheid min

Met eSeals kunt u alle gevoelige communicatie en documentatie die binnen en buiten uw bedrijf of organisatie wordt uitgegeven, verzegelen. Dit garandeert de integriteit en voorkomt risico’s zoals diefstal, schade of fraude. Uiteraard maakt u hierbij gebruik van de nieuwste digitale technologieën die voldoen aan de richtlijnen van de EU.

Milieu

Milieu

Elektronische zegels verminderen het aantal benodigde prints drastisch. Hierdoor heeft u een kleinere ecologische voetafdruk en komt u dichter bij een papierarme werkomgeving.

Heeft u interesse in meer informatie over eSeal en de mogelijkheden voor uw bedrijf?

Wat is eTimestamp?

Met behulp van een eTimestamp-oplossing kunt u belangrijke documenten, berichten en transacties voorzien van een tijdsstempel en/of geolocatie. Zo kunt u aantonen dat deze op een bepaald moment in de tijd bestonden, zoals bijvoorbeeld aankoop- en verzendbewijzen. Een eTimestamp-oplossing kent een universele datum, tijd en locatie toe aan vormen van digitale data, zoals documenten, berichten en transacties. Hierdoor voorkomt u onbedoelde of ongeautoriseerde wijzigingen in uw belangrijke documenten, berichten en transacties en kunt u hun integriteit waarborgen.

Wat zijn de voordelen van eTimestamp

Een betrouwbare en veilige afhandeling van inkomende en uitgaande zakelijke transacties is essentieel voor elk bedrijf of organisatie. Om deze veiligheid en betrouwbaarheid te vergroten, is het aan te raden om bij het digitaal ondertekenen en verzegelen van documenten ook een tijdstempel en geolocatie toe te voegen. Een eTimestamp-oplossing levert de volgende voordelen voor uw organisatie:

Rechtsgeldig

Rechtsgeldigheid min

Een elektronische tijdstempel biedt juridische zekerheid en voorkomt dat belangrijke documenten, berichten en transacties worden gewijzigd zonder uw medeweten nadat u ze heeft verzegeld.

Administratie

Administratie1 min

Gebruik van tijdstempels en geolocaties biedt voordelen voor uw organisatie. Voeg ze toe aan belangrijke documenten zoals offertes en orderbewijzen om inzicht te krijgen in de workflow en problemen snel op te lossen. Tijdstempels vergemakkelijken ook de archivering van documenten en garanderen hun authenticiteit in het archief.

Veilig

Veiligheid min

Biedt een hoger niveau van veiligheid aan uw klanten en leveranciers. Het voorzien van tijdstempels op uw intellectuele, creatieve en/of commerciële werken kan u helpen om sterk te staan in geval van fraude en om plagiaat op uw eigendom te voorkomen.

Wilt u weten hoe u eTimestamp inzet naast de andere vertrouwensdiensten van eIDAS?

Wat is eDelivery?

Met een eDelivery-oplossing kunt u belangrijke documenten, berichten en transacties veilig en rechtsgeldig versturen via het internet. Hierdoor wordt uw organisatie beschermd tegen verlies, diefstal en schade aan uw digitale gegevens. Door een netwerk op te bouwen met uw belangrijke partners en stakeholders, volgens de hoogste technische standaarden van de EU, kunt u gemakkelijk en veilig documenten en data uitwisselen. Dit kan zowel via publieke als private kanalen binnen het netwerk. Wanneer een organisatie verbinding maakt met een eDelivery-node, kan deze veilig communiceren met andere organisaties, zelfs als deze hun IT-systemen onafhankelijk van elkaar hebben ontwikkeld.

Wat zijn de voordelen van eDelivery?

Als bedrijf of organisatie is het essentieel dat u uw belangrijke digitale informatie veilig kunt delen met uw klanten, partners en stakeholders. Of het nu gaat om het delen van documenten, berichten of transacties, onze eDelivery-oplossing biedt de volgende voordelen:

Veilig

Veiligheid min

Met een eDelivery-oplossing kunt u belangrijke documenten, berichten en transacties veilig verzenden en beschermen tegen diefstal, verlies of schade. Onze eDelivery-oplossing blijft altijd snel en betrouwbaar werken, ongeacht het aantal documenten dat u verzendt of het aantal deelnemers dat u aan uw netwerk toevoegt.

Efficiënt

Vertrouwen min

Met onze oplossing voor eDelivery kunt u kostbare tijd en geld besparen door snel documenten uit te wisselen met uw belangrijke klanten, partners en stakeholders. Bovendien kunt u veilig en wettelijk erkend de identiteit van de ontvangende partijen verifiëren, wat betekent dat u niet langer verplicht bent om fysiek met hen af te spreken om belangrijke documenten uit te wisselen.

Rechtsgeldig

Rechtsgeldigheid1 min

De oplossing voor eDelivery is ontwikkeld volgens de EU-kaders en richtlijnen en wordt samen met alle andere vertrouwensdiensten die onder de eIDAS-verordening vallen gebruikt. Hierdoor heeft u volledige rechtsgeldigheid in elke lidstaat van de Europese Unie. Bovendien is de eDelivery-oplossing interoperabel, wat betekent dat bedrijven en organisaties kunnen blijven werken met hun eigen vertrouwde software-ecosysteem, terwijl de veilige en gestandaardiseerde uitwisseling van gegevens plaatsvindt via een protocol van de Europese Unie.

Wilt u meer weten over eDelivery en eIDAS?

Handige bronnen over eIDAS

De Europese Commissie heeft veel informatie beschikbaar gesteld over de eIDAS-verordening, maar het vinden van de juiste informatie voor uw bedrijf of organisatie kan lastig zijn vanwege het gebrek aan overzicht op hun website. Om u te helpen bij het vinden van de meest begrijpelijke en overzichtelijke materialen over eIDAS, hebben wij onderstaande lijst samengesteld. Als u geïnteresseerd bent in het werken met digitale vertrouwensdiensten of als u nog vragen heeft, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. We staan klaar om u verder te helpen.

Heeft u vragen over eIDAS?

Vraag gerust. We adviseren u geheel vrijblijvend.

Op zoek naar betrouwbare partner voor al uw digitale vertrouwensdiensten? Zoals het digitaal onboarden van klanten en het tekenen van contracten? We adviseren u graag. Bel, mail of vul het formulier in.